LECTURES CURTES // LECTURAS CORTAS

 

Richard Stallman, Llibertador del CiberespaiENTREVISTA // RICHARD STALLMAN, FÍSIC
"Voldria passar a la història com el llibertador del ciberespai"

• Va llançar al món el 'software lliure' i es va convertir en el pitjor malson de Bill Gates

NÚRIA NAVARRO

Nova York, 1953
Participa en l'Internet Global Congress (Fira de Barcelona)


Richard Stallman, l'impulsor del software lliure (software que pot ser copiat, modificat i redistribuït lliurement), és un home estrany. Viatja amb un matalàs, beu litres de te i prefereix els pisos d'estudiants als hotels. És l'altra cara del poder. La bèstia negra de Bill Gates. El creador del Projecte GNU parla de llibertat i no de preu.

--¿De debò que viatja amb un matalàs?
--De debò. Com a activista en favor del moviment del software lliure, viatjo molt. I em trobo llits molt durs. Jo no puc dormir sobre llits durs.

--Tampoc té mòbil.
--¡El mòbil és un instrument de vigilància! El sistema sap amb quina torre et comuniques i ho grava per sempre. I amb els nous mòbils, fins i tot es poden posar en marxa sense que l'usuari ho sàpiga. ¡És el meu deure de ciutadà no tenir mòbil!

--I per a més inri surt a fer conferències com a sant IGNUtius...
--És una manera de burlar-me de mi i de la religió. Jo, que sóc ateu, proposo una ètica. Crec que no hi ha cap recurs més important que la solidaritat. ¡Qualsevol intent de danyar-la ha de ser rebutjat!

--¿Ho va aprendre a casa, això?
--Vaig tenir bons exemples. El meu pare va aprendre francès per lluitar amb més eficàcia contra els nazis. I la meva mare va ser progressista els anys 60. Fins i tot els EUA recolzaven uns principis que avui no recolzen.

--Quan els hippies portaven margarides als cabells, era quasi un nen.
--Jo podria haver sigut hippy, però no ho vaig voler ser. S'oposaven a la tecnologia, a la ciència i al pensament clar. Però vaig admirar la seva oposició que els diners fossin una meta.
--El sofà de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts era gratis.
--¡Viure allà era comodíssim! No havia de llevar-me, vestir-me per sortir i enfrontar-me a l'aire gelat de l'exterior. Hi havia bon ambient. Disfrutàvem amb la intel.ligència...

--I disfrutant, disfrutant, va acabar sent la bèstia negra de Bill Gates.
--N'estic orgullós, d'això, encara que la meva meta no era atacar ningú. El 1983 vaig llançar el moviment de software lliure per a la llibertat dels usuaris d'ordinadors. L'enemic era el software propietari. Es va necessitar gairebé una dècada per desenvolupar el sistema operatiu. Des de fa uns quants anys, el sistema GNU-Linux és fàcil d'utilitzar.

--¡I pensar que podria estar forrat!
--Prefereixo no tenir res del que m'hagi de penedir. I fer una cosa bona a la vida: lluitar per la llibertat.

--La difícil llibertat...
--¡No digui tonteries! Al començament la meva meta va ser tenir llibertat per utilitzar l'ordinador. En aquest sentit, vaig defensar quatre llibertats: la d'executar el programa, la d'estudiar-ne el codi font, la d'ajudar el proïsme distribuint còpies del programa i la d'ajudar la comunitat, publicant-ne versions canviades.

--Disculpi, però és una mica espès.
--¡En absolut! Qui fa servir receptes de cuina reclama les mateixes quatre llibertats: la d'utilitzar-la com vulgui, la d'estudiar-la, la de distribuir-ne còpies a les veïnes i la de modificar-la. ¡Imagini's l'enuig si algú decidís que copiar una recepta és piratejar i que es mereix la presó! Doncs aquest enuig va impulsar el moviment del software lliure.

--¿I com va continuar la història?
--Després d'anys de reflexió, he arribat a la conclusió que totes les obres d'ús pràctic també han de ser lliures. Els receptaris, els diccionaris i enciclopèdies, els llibres de text. Però hi ha altres tipus d'obres...

--¿Quines?
--Les que reprodueixen el pensament d'altres, que no s'han de modificar. I les d'art i entreteniment, que pretenen produir emoció. Crec que les versions canviades podrien contribuir a l'art, però no és urgent...

--¿A favor de piratejar CD i DVD?
--¡No parlo de mitjans, sinó d'usos socials! Per a tota mena d'obres, tot usuari es mereix la llibertat de difusió de còpies exactes, sense fins de lucre. Aquesta és la llibertat mínima que ha d'existir.

--La legislació no ho veu així.
--Les lleis van en una altra direcció a causa del poder de les empreses. Es nota la falta de democràcia a tot arreu del món, liderada pels EUA.

--¡És la seva pàtria!
--Potser una pàtria traïdora... El meu país s'ha tornat l'enemic de tot el món. ¡S'ha de defensar la llibertat contra qualsevol enemic!

--Llanci una consigna.
--"No acceptin la divisió i impotència imposats per les lleis i sistemes actuals d'edició". Intenten prohibir la cooperació social.

--La Història dirà que va ser rebel.
--Doncs jo voldria passar com el llibertador del ciberespai.


Noticia publicada a la pàgina 10 de l'edició de 6/7/2005 de El Periódico

 

 

 

 


© 2003  David Ribera-Nebot DRN  educaciofisica.org
TOTS ELS DRETS RESERVATS