LECTURES CURTES // LECTURAS CORTAS

 

 

L'Esport Diàleg Universal

 

 

 

Síntesi diàleg
L’esport: diàleg universal. Fòrum mundial d’educació, cultura i esport.

Diàleg de referència: L´esport: diàleg universal. Fòrum mundial d'educació, cultura i esport

L’esport té un enorme potencial per assolir el desenvolupament dels pobles i contribuir a fomentar una cultura de la pau. Per aconseguir-ho, és imprescindible transmetre els seus valors mitjançant l’educació. A través d’ella, a més de contribuir al desenvolupament sostenible, podrem acabar amb els perills que amenacen l’esport, uns perills que, en definitiva, reflecteixen el que passa al conjunt de la societat.
L’esport com a eina fonamental per al desenvolupament cultural dels pobles, com a vehicle per a l’educació, com a factor d’integració, com a element indispensable per al desenvolupament sostenible, com a mecanisme per assolir la pau. Els experts reunits al Diàleg L’esport: diàleg universal. Fòrum Mundial d’Educació, Cultura i Esport, que va tenir lloc al Fòrum Universal de les Cultures de Barcelona, van destacar el potencial que posseeix l’esport com a eina de desenvolupament i d’integració. Però també van recordar els perills a què s’enfronta: mercantilització, dopatge, violència, explotació i segmentació.

«La riquesa d’un país és l’educació i, en aquest sentit, l’esport exerceix un paper important per assolir el desenvolupament. Els valors de l’olimpisme són una lliçó per a la vida i han de se el punt de referència per als joves. És una crida a la unió dels pobles, a la pau», va sostenir Juan Antoni Samaranch, president d’honor del Comitè Olímpic Internacional, que també va destacar la transformació que produeix en les ciutats l’organització dels Jocs Olímpics i Paralímpics, posant com a exemple la ciutat de Barcelona.

«L’esport juga un paper important en la integració, amb valors com el respecte i la tolerància, i els Jocs Olímpics han de deixar aquest llegat», va afirmar al seu torn el president del Comitè Olímpic Internacional, Jacques Rogge.

L’aplicació de polítiques transversals perquè els valors esportius arribin a tots els àmbits de la societat va ser un dels reptes que es van plantejar els experts. Per tal que tot això es concreti, cal la promoció de la cultura, l’esperit del fair play, la creació de museus nacionals, acadèmies esportives i l’aportació dels atletes amb la predicació de l’exemple.

Els valors de l’esport i l’olimpisme són indispensables per aconseguir el canvi en països en vies de desenvolupament i, perquè això sigui una realitat, cal l’aplicació de polítiques de promoció. «L’esport és l’únic capaç d’unir els joves i, en el cas de l’Àfrica, és l’eina, juntament amb l’educació, que pot contribuir al desenvolupament», va afirmar l’excampió olímpic Kip Keino, president del Comitè Olímpic de Kenya. En aquest senti, Mauricio Macri, president del club argentí Boca Juniors, va asseverar «que l’esport ensenya a sacrificar-se, a compartir, a saber perdre, a trencar amb la intolerància, a integrar. En països en vies de desenvolupament és una eina per traure els nois de la pobresa».

L’economia de mercat que cada cop més domina l’ètica esportiva, la discriminació i la manca de capacitat per integrar les minories, la violència que es trasllada als espectacles esportius, l’explotació sanitària i econòmica dels esportistes, i el dopatge amb totes les seves conseqüències van ser assenyalats com els problemes que atempten contra l’esport i que cal combatre a través de l’educació.

Aquesta educació haurà de basar-se en els principis ètics de l’esport i s’haurà d’aplicar tant a entrenadors com a atletes (especialment als joves) i pares. També és indispensable l’aportació dels mitjans de comunicació de cara a la difusió dels valors de l’olimpisme per sobre del triomfalisme que impera avui dia.

Un altre dels punts que cal resoldre és el d’una major integració de les dones a l’esport sobretot pel que fa als càrrecs directius.

El diàleg L’esport: diàleg universal va deixar un missatge inequívoc: l’esport i els seus valors olímpics són una eina fonamental per promoure el desenvolupament dels pobles i construir una cultura de la pau. Per aconseguir-ho, és indispensable transmetre aquests valors a través de l’educació.

Perquè, a més a més, l’educació permetrà acabar amb els perills que amenacen l’esport, perills que en definitiva reflecteixen el que passa en la societat.

«S’ha constatat que l’esport és una eina indispensable per a l’educació i el desenvolupament de les societats i que constitueix un valor fonamental per assolir la integració dels pobles i acabar amb la intolerància», va afirmar en aquest sentit Pere Miró, Director de Solidaritat Olímpica del Comitè Olímpic Internacional.

Com a llegat del Diàleg es va aprovar una resolució del Comitè Olímpic Internacional que destaca la importància de difondre de manera permanent l’ideal olímpic, tal com estipulen els principis fonamentals de la Carta Olímpica, amb l’objectiu de promoure i instaurar la cultura de la pau.

 

 


© 2003  David Ribera-Nebot DRN  educaciofisica.org
TOTS ELS DRETS RESERVATS