LECTURES CURTES // LECTURAS CORTAS

 

 

Bojos pel Ball


J. G. ALBALAT / L'ELIANA
Abril 2004

 

DARRERE DE CADA COMPETICIÓ HI HA SOFERTS BALLARINS QUE VIBREN
LLISCANT PER UNA PISTA DE PARQUET.

 

"El ball és passió i bogeria"
"El ball és vida. Són dues persones i una parella i l'espai que creen junts"
...en el ball estan molt marcats els rols masculí i femení. "És una qüestió de respecte, de cortesia. No és masclista ni prepotent", assenyala Miguel.
Ballen i a la vegada es formen com a persones. Val la pena".
"Conjunció. És necessari que hi hagi entesa entre la parella, una harmonia del cos i una expressió cap enfora que demostri que estàs disfrutant a la pista. És art i esport unit"


Samba, txa-txa-txa, rumba, pasdoble i jive. Balls llatins. Art i esport conjurats per a un mateix fi. Colorit, harmonia, exhibició. Maquillatge, molt de maquillatge. I glamur a dojo. Però darrere de cada pas i cop de maluc hi ha moltes hores d'entrenament i sacrificis. Ells estimen el ball i viuen pel ball i per al ball. Ballar és somiar amb els peus.
L'Eliana (València). Dissabte 27 i diumenge 28 de març. Campionat d'Espanya de Balls Llatins 2004. El pavelló esportiu està ple de gom a gom. Els ballarins, tots aficionats, es passegen nerviosos. No paren. Es juguen moltes hores d'entrenament i encara més il.lusions en pocs minuts. Al costat de la pista de ball, pensarosos i concentrats, escalfen movent els cossos i estirant els braços cap al cel, com pregant serenitat. Fa la sensació que s'hagin de trencar, però la seva elasticitat aguanta les remenades sincronitzades.
Elles, amb vestits vistosos i curts. Ells, amb pantalons negres i camisa. Complint unes normes que no permeten cap insinuació corporal desmesurada. La cara maquillada i la pell amb un moreno artificial que sorprèn. El parquet de la pista i els focus els faran bells. Lliscaran les seves sabates per fer que tots els seus moviments semblin d'extrema facilitat. Campions o no, en el fons de cada un hi ha una il.lusió.
L'espanyola Karina Rubio, de 29 anys, i l'italià Mauro Rossi, de 28, són els campions d'Espanya de balls llatins en la categoria d'adults i novens del món. Viuen a Manresa. Són parella de ball, però no sentimental. Fa més de tres anys Mauro va deixar Roma, la seva ciutat natal. S'hi van quedar amics i familiars. Va abandonar casa seva per ballar amb Karina, a qui no coneixia de res. S'havien quedat tots dos sense parella i els seus respectius entrenadors els van unir. Van pensar allò d'"el meu noi i la teva noia...".

Una aventura arriscada
Mauro es va llançar a l'aventura. No li va ser fàcil, però, com diu, "és la meva vida". Admet sense parpellejar: "pel ball hauria viatjat on fes falta". Està segur del que fa i de com dansa. Karina el recolza: "El ball és passió i bogeria". La seva perfecta unió a la pista és reflex d'aquest sentiment. "Has de tenir una gran confiança en tu i en la teva parella", confessa aquesta dona de mirada penetrant i ungles vermelloses. Tots dos tenen clar que la seva professió és el ball i viuen de donar classes.
Cada dia s'entrenen durant cinc hores, però també, de tant en tant, van a veure els seus entrenadors estrangers i la psicòloga esportiva. "Hem de ser originals i competitius", explica Mauro. Karina afegeix: "El ball és vida. Són dues persones i una parella i l'espai que creen junts".

 

Miguel Alonso i Eva Angües, els dos de 41 anys, sempre estan assumint reptes. Cada dos per tres els toca demostrar en pistes internacionals la seva vàlua i defensar els quatre campionats del món i set d'Espanya aconseguits en la categoria sènior. Ella, que dóna classes de ball, i ell, que és comercial, s'entrenen de dues a tres hores diàries. Per la seva projecció és una de les poques parelles que compten amb espònsor (els facilita el vestuari), però tot s'ho han guanyat a pols. "És un esport amb connotacions artístiques", diuen.
Per a ells, la imatge és important, però l'essencial és la complicitat entre la parella. "Les expressions que posem quan ballem és un reflex del que sentim", afegeixen. I confessen que en el ball estan molt marcats els rols masculí i femení. "És una qüestió de respecte, de cortesia. No és masclista ni prepotent", assenyala Miguel.
Més joves i més inquiets, Edgar Marcos, de 18 anys, i la seva parella, Sarai Gómez, una rossa de 15, tots dos de Manresa, van ser l'any passat campions d'Espanya (aquest any van quedar segons). Diuen que han hagut de sacrificar moltes coses, però que poden compaginar la seva afició amb els estudis. "Vaig de cap", confessa Edgar. Sarai reconeix que "el físic s'ha de cuidar, perquè aporta molt a la parella".
¿I dos germans ballant en parella? Cristian i Marian Sánchez, de 22 i 21 anys, ja fa nou anys que s'hi dediquen. ¿I com es porta? Cristian: "Es porta malament. Ens barallem més, perquè hi ha molta confiança, però només ens barallem pel ball. Com a germans, molt bé". Marian afegeix: "És que vivim, treballem i ballem junts".
Al vestidor, a Laia Pascual, de 12 anys, li estan arreglant els cabells abans de sortir a la pista. És de Vilanova i la Geltrú i balla des dels cinc anys, encara que va començar fent ballet. Després d'estudiar s'entrena diverses hores al dia i, per fer-ho, s'ha de desplaçar a Molins de Rei o a Santa Coloma de Cervelló, on hi ha les seves acadèmies de ball. "És molt dur", es queixa la seva mare.

Pares sacrificats
Una altra faceta són els pares soferts, que sacrifiquen el seu temps lliure per l'afició dels fills. Arturo Lueches és un d'ells. Els seus dos descendents, Marc, de 19 anys, i Ruben, de 12, ballen. "T'has d'adaptar als seus horaris perquè els has de portar a les acadèmies per a les classes i els entrenaments. En el meu cas, he d'anar tres vegades a la setmana de Castelldefels a Manresa", explica.
Aquest pare té idees molt precises: "Si algú es pregunta si val la pena tant de sacrifici, la resposta és que sí. L'ambient és meravellós, la competició és preciosa. El treball físic, mental i de coordinació és important per a ells. Ballen i a la vegada es formen com a persones. Val la pena". Es nota emoció en les seves paraules i mira el seu fill petit: "Aviat serà campió". Lueches s'hi ha implicat tant que ara és qui controla el vestuari dels participants. "Les regles són estrictes. Elles, per exemple, no poden lluir un tanga, i per a ells l'obertura de la camisa no pot passar de l'estern".

Amor d'entrenadors
Però en l'engranatge hi ha una altra figura essencial: els entrenadors. Josep Roca i Regina Tarragó són dels més prestigiosos. Abans eren parella de ball i ara ensenyen. Són matrimoni i ostenten la categoria de professionals. "Ell era el meu mestre de gimnàstica i jo la seva alumna. Ens vam conèixer i va venir Cupido. Vam anar a una acadèmia de ball per aprendre el vals vienès i ens va començar a agradar aquest món. I ens hi vam quedar", rememora Regina, que abans de comprometre's amb el ball era agent de viatges.
Aquest matrimoni es dedica a entrenar aspirants a campions des de fa anys. Tenen una acadèmia a Molins de Rei. "No només és l'entrenament, sinó que també se'ls ha d'oferir suport psicològic i preparació física", insisteixen. Regina és la més filosòfica: "Una parella pot ballar bé, però si no està segura, tot surt malament. El ball té una part emotiva important: la música. La ment ha d'estar molt oberta i perceptiva. Has de vibrar".
Ells ofereixen la preparació. Altres es dediquen a adornar el glamur. Tono Escudero és el propietari d'un local de Granollers especialitzat en vestuari de ball. També va ser ballarí i es feia els seus propis vestits. Quan els companys li van començar a demanar que en confeccionés per a ells, ho va deixar tot i es va decidir a exercir la seva professió actual.

Seducció a mida
Tono sempre fa els vestits a mida. Fa servir materials elàstics. El vestuari masculí per participar en campionats de balls llatins ronda els 300 euros (50.000 pessetes). En la categoria d'estàndard (vals anglès i vienès, fox trot, slow fox i tango), el frac costa 1.100 euros (166.000 pessetes) Els vestits per a les fèmines són més cars i el preu depèn de la pedreria. Per a llatins --vestits curts-- 650 euros (108.000 pessetes), per a estàndard --vestits llargs-- 1.500 euros (250.000 pessetes). Però que ningú s'espanti amb aquests preus, els principiants només necessiten una mica més de 200 euros (33.000 pessetes).
A més dels vestits, l'elecció de la sabata és primordial per al ball. No són peces normals. La sola és d'ant per lliscar millor i, sobretot, per no relliscar. I són molt flexibles. Els preus oscil.len entre els 70 i els 120 euros.
Parelles, vestits, entrenadors. No obstant, hi ha altres persones que no ballen, però que estan pendents que els campionats siguin perfectes. Que la plasticitat sigui minuciosa i les activitats estiguin sincronitzades. I aquí és on entra en joc el personal d'ATA Producciones y Eventos, que des de fa cinc anys es dedica a produir, organitzar i comercialitzar aquests actes, que poden reunir centenars de persones i són televisats. Els seus operaris munten la pista, la il.luminació...

Esport en auge
El ball esportiu està en auge des de fa anys. L'Associació Espanyola de Ball Esportiu compta amb 6.000 membres i la presideix Carlos Freitag, també secretari general de la federació internacional. La majoria dels associats (un 70%) provenen de Catalunya i de València (20%). Amb Galícia, Madrid i les Balears, copen el rànquing.
Freitag diferencia entre el que és el ball de saló, que "es practica per divertir-se i per oci", i l'esportiu, que, per ell, és "alguna cosa més", perquè requereix moltes hores d'entrenament. "És un esport", defensa amb rotunditat. "Es necessita molta agilitat i preparació física". En la seva opinió, hi ha una altra característica: "Conjunció. És necessari que hi hagi entesa entre la parella, una harmonia del cos i una expressió cap enfora que demostri que estàs disfrutant a la pista. És art i esport unit".
Els focus s'apaguen i la música és un mer record. Els bojos pel ball seguiran somiant amb la samba, la rumba i el glamur.

 

 

 

 

 
 
 

© 2003  David Ribera-Nebot DRN  educaciofisica.org
TOTS ELS DRETS RESERVATS